Nová sezona na zámku Mnichovo Hradiště

O Velikonocích začne návštěvní sezona na zámku Mnichovo Hradiště. Kromě tří prohlídkových okruhů se návštěvníci mohou v průběhu roku těšit na pestrou nabídku kulturních akcí.

Stejně jako v minulých letech se zámek zapojí do projektu NPÚ „Po stopách šlechtických rodů“, letos s tématem „Habsburkové – domovem i v Českých zemích“. „Málokdo ví, že nejvýznamnější událostí na zdejším zámku bylo setkání panovníků v roce 1833. Přijel i rakouský císař František I. s chotí, hostil je Kristián hrabě z Valdštejna. A tuto událost budeme v průběhu roku připomínat,“ říká kastelánka Šárka Kovaříková.

Událostem roku 1833 je věnován II. okruh „Divadlo a Svatá aliance“. Hned dvakrát v průběh sezony se v jeho rámci budou konat prohlídky mimořádné. 1. května se speciální komentovaná prohlídka vydá výjimečně i do zákulisí unikátního zámeckého divadla, které vzniklo ku příležitosti setkání panovníků. A o Hradozámecké noci 24. srpna kostýmovaní průvodci v rolích přímých účastníků povypráví detailně o programu, který hrabě z Valdštejna pro návštěvníky roku 1833 připravil.

„Pokud to situace umožní, rádi bychom v září v zámeckém divadle uspořádali také koncert hudby z 1. poloviny 19. století,“ dodává kastelánka.

V průběhu sezony se na zámku odehraje několik divadelních představení. 28. května Divadelní spolek Tyl z Bakova nad Jizerou předvede svou novinku Hřbitovní aktovky. Taktéž dospělým je věnována komedie Bílá paní na vdávání od agentury Strašidlo na zámku, která loni sklidila na zámeckém nádvoří bouřlivé ovace. Vstupenky na letošní představení, které se koná 27. srpna, jsou již v prodeji. Dětem budou věnována prázdninová nedělní dopoledne, kdy na kostýmované prohlídky zámku naváže vždy pohádkové divadlo v zámecké konírně.

Sezonu ukončí 28. října již tradičně mimořádný okruh „Otevření 13. komnaty zámku“, který návštěvníky I. prohlídkové trasy zavede navíc do běžně nepřístupných prostor obrazárny a Zlatého salonku. „Doufáme, že návštěvníci budou s naší nabídkou spokojeni,“ uzavírá kastelánka.